Kinyílt a Cziffra-dosszié

Kinyílt a Cziffra-dosszié

Hiánypótló időszaki kiállítás mutatja be a Cziffra György állambiztonsági megfigyelésével kapcsolatos iratokat. A tárlatot február 14-én Balázs János, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és Cseh Gergő Bendegúz, Levéltárunk főigazgatója nyitották meg.

A kiállítás megnyitóján Balázs János kiemelte: „kilencedik éve azért rendezzük meg a fesztivált, hogy hazánknak Cziffra György egy ikonikus alakja legyen. Nemcsak mint zeneművész, hanem mint egy igaz, hű magyar ember, aki annak ellenére, hogy valóban életének szebbik felét nem a hazájában töltötte el, soha nem tagadta meg gyökereit, és mindig is magyar zeneművészként képviselte a világot”.

Balázs János egyben kiemelte, hogy nagyban készülnek a jövő évi, jubileumi, 10. fesztiválra is, amely abban segít, hogy megértsük: „mi minden kellett ahhoz, mennyi erő, mennyi töretlen hit, mennyi lemondás, mennyi odaadás, mennyi mások által kapott szeretet, hogy ma itt tudjunk állni és becsüljük meg szellemi nagyjainkat, becsüljük meg a művészeket, a tudósokat, azokat az embereket, akik töretlenül, bizonyos szempontból akár háttérben cselekedtek azért, hogy legyen még lelke Árpád nemzetének”.

Cseh Gergő Bendegúz szerint Cziffra életét honfitársaink millióihoz hasonlóan keresztezte a kor állambiztonsága, és „nagyon kevésen múlt, hogy ezt a fantasztikus művészi pályát derékba nem törte a kényszermunka”. Levéltárunk főigazgatója kiemelte: a levéltár több, mint negyed évszázada dolgozik azon, „hogy ez a hatalmas forrásanyag, ez a több millió emberre vonatkozó rengeteg információ, a komplett élettörténetek valóban megismerhetők, elérhetők, hozzáférhetők legyenek, és valóban nemzeti emlékezetünk részét képezzék. Azt hiszem, nem túl fellengzős az, ha azt mondom, hogy ez a levéltár küldetése is egyúttal. Ennek a küldetésnek egy állomása most ez a kiállítás”.

A tárlat bemutatja Cziffra György életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit és egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését. A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az 50-es évek állambiztonságának működése.

A Mit rejt a Cziffra dosszié? című tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint a zongoraművész személye által részben az állambiztonság működését is. A szeptember közepéig látogatható kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá.


A kiállítás megtekintése díjtalan.

A tárlat 2024. szeptember 22-ig, nyitvatartási időben (Hétfő-Csütörtök, 10-16 óráig) látogatható.

Témakörök: 
Hír