PODCAST: Az ember, akinek filmet forgattak a kalapjáról

PODCAST: Az ember, akinek filmet forgattak a kalapjáról

Bevetítés #4

Miért hord kalapot Bereményi? Milyen volt az első találkozása Kardos Györggyel, a Magvető Kiadó igazgatójával? Őriz-e jelentéseket az író-rendezőről az ÁBTL? Cseh Tamásról, városmajori kalapos sétákról és a szabadság aktorairól a márciusi filmklubunkban bemutatott, Bereményi kalapja című film után Pap Péter István Bereményi Gézával, a film főszereplőjével, és annak kreatív producerével, Csejdy Andrással beszélgetett.

Márciusban Papp Gábor Zsigmond kreatív portréfilmjével folytatódott a Bevetítés filmklub: a Bereményi kalapja egy kulturális időutazás a 20. század második felének magyar történelmében.

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A Bereményi kalapja portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig Bereményit az életén. Beszélgetőtársát Bereményi, mint fiatal rendező kollégát, és mint egykori gyerekszínészét - aki tíz évesen az Eldorádó c. filmjében épp a gyerek Gézát alakította - avatja be a titkaiba.
--
0:00 Bevezető
1:07 Csejdy és a Bereményi mikrokozmosz
2:44 Honnan ered a film címe?
4:53 A történelem és a privát történetek
6:48 Lesz-e sorozat Kádárról?
7:50 Az írói pályafutás kezdete
11:56 Az első látogatás Kardosnál
19:27 Csejdy és az underground
22:40 Miért nem akarták beszervezni?
28:10 Indiánok az életműben
32:01 A '90-es évek
38:15 A Tanítványok
39:10 Hídemberség
44:14 Jelentés egy 1980-as dalest utáni beszélgetésről


Elérhetőségek:

Az adás az eddigiekkel együtt meghallgatható Spotify- és Youtube-listáinkon, az RSS-e pedig itt érhető el.

Témakörök: 
HírElőadás