Precedens évek: március 22-én indul szabadegyetemünk - BETELT!

Precedens évek: március 22-én indul szabadegyetemünk - BETELT!

(H)idegháborúk a hidegháborún belül

A jövő hét szerdán induló Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem pódiumbeszélgetései a tavaszi félévben a keleti blokk kialakulását és 1956-ig tartó történetét járják körbe.

A résztvevők Kelet-Közép-Európa háború után kialakult sajátos helyzetével, a nagyhatalmak „keleti” politikájával, a Szovjetunió megtorló rendszerével és az egyes országok regionális sajátosságaival ismerkedhetnek meg. A szabadegyetem előadásai Közép-Európa nagyhatalmi átalakulását, a szovjet megtorlás politikáját, a jugoszláv különutasság lehetőségeit és a szétfejlődés román és csehszlovák útjait mutatják majd be.

Jövő szerdán, azaz március 22-én Precedens évek – Közép-Európa a nagyhatalmak erőterében 1945-1947 címmel, Cseh Gergő Bendegúzzal, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatójával arra keressük a választ, hogy a háború után a győztes nagyhatalmak milyen stratégiákban gondolkodtak a szovjetek által megszállt területeket illetően és vajon ezekben lett volna-e és ha igen, akkor milyen alternatíva Magyarország és a keleti blokk országai számára?

A szabadegyetem névadója, Szabó Zoltán a két világháború között indult nagy nemzedék kiemelkedő esszéírója és szociográfusa, az emigrációban a diktatúra torzító erejétől védett magyar irodalom és szellemi élet művelője és közvetítője, az otthonmaradt írók közül sokaknak, köztük Bibó Istvánnak nyugat-európai kiadója volt.

1939-ben „Szellemi Honvédelem” címmel mozgalmat indított, mert úgy látta, hogy a szélsőséges ideológiák befolyása ellen a független gondolkodás tereinek megteremtésével lehet küzdeni. Az ő szellemiségéhez is igazodva egy olyan történelmi műhelyt hívunk életre, ahol a korszak történészei többféle nézőpont boncolgatásával beszélgetnek a történelem fordulópontjairól, vitás kérdéseiről, sokszor napjainkat is meghatározó eseményeiről.

A beszélgetéssorozatban olyan, Magyarországon eleddig kevéssé vagy szinte alig ismert történeti kutatásokat és forrásanyagokat is bemutatunk majd, amelyek közelebb visznek a korszak és akár a térség máig ható politikai folyamatainak megértéséhez.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

FRISSÍTÉS 03.17.: Az előadás teltházas lett, mostantól nem fogadunk rá regisztrációkat! Mindenkinek köszönjük a fokozott figyelmet, hamarosan megnyitjuk a második előadás regisztrációját is!

Témakörök: 
Hír