Történelmi Kávéház

Történelmi Kávéház

Beszélgetések a Történeti Levéltárban - MEGHÍVÓ

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvényt az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, korlátozott létszám mellett tudjuk megtartani. A részvétel regisztrációhoz és oltási igazolványhoz kötött. Regisztrálni az ÁBTL honlapján lehetséges.


Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon és az azt követő beszélgetéseken.

A következő előadás 2022. február 10-én 17 órakor kezdődik az ÁBTL aulájában (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Előadó: Cserényi-Zsitnyányi Ildikó

Az előadás címe:

Kulturális területre „igazolt” ávósok

Amikor az MSZMP Központi Bizottsága 1962. augusztus 14-16-i ülésén határozatot hozott a személyi kultusz éveiben a „munkásmozgalmi személyek ellen indított törvénysértő perek” lezárásáról, látszólag az ÁVH örökségétől való megszabadulást is tervbe vette. Az 1962/63-as személycserékkel véglegesen lezártnak tekintette a korábbi „hibákkal” történő foglalkozást, a koncepciós perek anyagainak megsemmisítéséről utasítás rendelkezett, az egykori tetteseket, részeseket pedig személyes beszélgetések után elbocsátották.
Ám létezett egy 132 fős névsor azokról, akiket már az 1962-es elbocsátások előtt más területekre irányítottak, s akik közül többen váltak „kádári-konszolidáció” éveiben a közvéleményt befolyásoló és formáló médiumok meghatározó szereplőivé. Komlós János, Ipper Pál, Radványi Dezső, Tihanyi János, Berkesi András, Koós Béla, Váradi György mind olyan, korábban már bizonyított káderek voltak, akik előéletüknél fogva élvezhették a politikai vezetés bizalmát és soha nem fordultak szembe azokkal az eszmékkel, amelyek miatt annak idején a politikai rendőrséghez jelentkeztek. Tökéletesen tudták, mi az, amit elvárnak tőlük, melyek azok a határok, amelyeken belül mozoghattak vagy akár még feszegethetnek. A Rákosi-korszakhoz, a kádári megtorlások időszakához, a nyílt erőszakhoz – vagy Ceauşescu Romániájához és Brezsnyev Szovjetuniójához – képest ez sokak számára szókimondóbbnak, szabadabbnak tűnhetett/tűnhet, de ez csak egy viszonylagos szabadságot adott, az „élhetőségnek” megvolt az ára. A látszólag nemzeti egységre törekvő kádári konszolidáció fenntartásának segítése, valójában a társadalom további kiszorítását jelentette a politikából, egyfajta szabadabb véleménynyilvánítás látszatát keltve, de szigorúan kijelölt alapelvek mentén. Előadásom a kulturális területre 1956 után „átigazolt” ávosokról szól.

Cserényi-Zsitnyányi Ildikó

 

 

A rendezvényre történő regisztrációval Ön tudomásul veszi és elfogadja, hogy az ÁBTL a rendezvénnyel összefüggésben az alábbi személyes adatokat kezeli, tartja nyilván és tárolja Önről: név, email cím és IP cím, ahonnan a regisztrálás történt. Az adatkezelésre – a levéltári törvényen alapuló közművelődési és ismeretterjesztési tevékenység keretében – a rendezvény sikeres lebonyolítása céljából kerül sor. Ezek az adatok a rendezvényt követő három munkanap elteltével törlésre kerülnek, kivéve, ha azokra jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez a továbbiakban is szükség van. A személyes adatok kezelésének további részleteiről és az Ön jogairól a fényképes nyílt rendezvényeinkről szóló Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashat, amely elérhető honlapunkon a www.abtl.hu/adatkezeles  címen.

Témakörök: 
Történelmi KávéháZ