Pillanatképek a rendszerváltozás történetéből

Pillanatképek a rendszerváltozás történetéből

Nem sok olyan házaspárt tarthatunk számon, akik a rendszerváltozás során közösen küzdötték végig az első vonalban e történelmi eseményeket. Kutrucz Katalin és Kónya Imre e kevesek egyike. Mindketten a Független Jogász Fórum alapítójaként, majd az Ellenzéki Kerekasztal szervezőiként és résztvevőiként belülről látták és formálták a történteket. Már 1988 őszén az MDF tagjainak sorába léptek, és az első szabad parlamenti választásokon e párt színeiben nyertek képviselői mandátumot. Kónya Imre frakcióvezetőként, Antall József miniszterelnök halála után belügyminiszterként, Kutrucz Katalin az Alkotmányügyi Bizottság tagjaként vett részt az első parlamenti ciklus során a politikában. Élményeik a szemtanúk hitelességével adnak képet egy korszakról, szereplőkről, a nehéz és az örömteli pillanatokról, a dokumentumokban vissza nem adható atmoszféráról.

Témakörök: 
Kulturális Örökség Napjai 2020 - filmekVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára